چک صیاد
چک
بر طبق ماده ۳۱۰ قانون تجارت، چک نوشتهای است که به موجب آن صادرکننده وجوهی را که در نزد محالعلیه دارد کلا یا بعضاً مسترد یا به دیگری واگذار مینماید.
چک برگه ای تاریخدار و دارای ارزش مالی است که “معمولا”برای خرید در حال و پرداخت در آینده استفاده میشود. چک، یک سند است که به موجب آن، صادرکننده چک، پولی را که نزد دیگری دارد تمام یا بخشی را به سود خود یا ثالث مسترد میدارد و دارنده ی آن تضمینی جز اعتبار صادر کننده ی آن ندارد. در تاریخ ذکر شده – تاریخ سررسید – فردی که چک را دریافت کردهاست به بانک مراجعه میکند و مقدار وجه مشخص شده را از حساب جاری فرد صادرکننده دریافت میکند. طبق قانون چک در ایران، شخص باید در زمان نوشتن چک به اندازهٔ مبلغ مندرج در آن در حساب خود وجه نقد، اعتبار یا پشتوانه ی قابل تبدیل به وجه نقد داشته باشد.
چک در حکم اسناد لازم الاجرا می باشد. (یعنی در صورت تأمین نبودن قسمت یا بخشی از مبلغ چک که منجر به برگشت خوردن آن می شود ، طبق قوانین و دستورالعملهای موجود می تواند مبلغ باقیمانده را از صادرکننده وصول نماید).
برای صدور اجرائیه ، توسط دارنده ی چک ، عین چک به همراه گواهی عدم موجودی که از طرف بانک صادر شده به اجرائیات اداره ی ثبت تسلیم می گردد . اجرا درصورتی اجرائیه را صادر می نماید که مطابقت امضای چک با نمونه امضای صادرکننده در بانک، از طرف بانک گواهی شده باشد.
وقتی چکی برگشت می خورد می توان به میزان چک از دادگاه تقاضای توقیف اموال را نمود. این امر ظرف ۱۵ روز باید صورت پذیرد. بعد از انقضای مهلت، باید با تشخیص دادگاه ، درصدی از مبلغ چک را بابت خسارت احتمالی به صندوق دادگستری واریز و سپس تقاضای توقیف اموال نمود.
چه افرادی می توانند دسته چک بگیرند؟
مطابق ماده ۱ قانون صدور چک (اصلاحی سال ۸۲) کسانی که در بانک حساب جاری داشته باشند می توانند درخواست صدور دسته چک بدهند.
بانک مرکزی شرایط جدید ارائه دسته چک را اعلام کرد که بر این اساس، تحویل دسته چک به مشتری دارای سابقه چک برگشتی، بدهی غیرجاری و یا مشمولان موضوع ماده ۷ قانون صدور چک، را ممنوع است.
طبق ماده ۷ قانون اساسی مشتریانی که قبلا چک برگشتی و یا بدهی به بانک دارند نمی توانند چک دریافت کنند. یدین منظور افراد متقاضی چک باید تلاش کنند که از برگشتن زدن چک و همچنین تاخیر در پرداخت بدهی های بانک جلوگیری کنند.
ضوابط دریافت چک
اشخاص حقیقی
- حداقل دو سال از افتتاح حساب جاری بگذرد
- محل کار مشتری دائمی باشد و دارای ملکی باشد
- در طی یک سال گذشته چک صادره مشتری را پرداخت کرده باشد.
- سپرده بلند مدت دارای مبلغ ۵۰ میلیون ریال داشته باشد و شش ماه از مدت زمان افتتاح آن سپری شده باشد.
اشخاص حقوقی
- از ابتدای فعالیت آن باید حداقل ۱۰ سال گذشته باشد.
- یک سالی از مدت حساب جاری گذشته باشد.
- در طی ۱۰ سال بیشتر از ۲ بار محل زندگی خود را تغییر نداده باشند.
- ملکی دائمی داشته باشد.
- افراد حقوقی غیر دولتی لازم است یک سپرده بلند مدت با اعتبار ۵۰۰ میلیون ریال داشته باشند که حداقل ۶ ماه از داشتن این حساب گذشته باشد و یک سالی به سر رسید آن مانده باشد.
مدارک لازم جهت اتخاذ دسته چک
- کپی از کلیه صفحات شناسنامه
- یک قطعه عکس
- ارائه کپی مدارک شغلی
- ارائه کپی از مدرک محل سکونت و یا یک قبض از برق، گاز و یا آب
- اگر مستاجر باشد باید اجاره نامه را ارائه دهد
- داشتن معرف
قانون جدید چک
قانون جدید چک ، در قانون جدید چک برگشتی تمام دسته چک ها باید متحدالشکل شود و علامت صیاد داشته و یک شماره شناسه یکتا داشته و علاوه بر صدور چک کاغذی باید این شناسه را در سامانه صیاد درج کنند مبلغ چک و دارنده و کد ملی دارنده و همه مشخصات را وارد و بعد چک کاغذی داده می شود و اگر در سامانه وارد نشود مزایای چک را نخواهند داشت.
چک صیادی
طبق اعلام بانک مرکزی از ابتدای شهریور امسال دسته چک تمامی بانک ها باید از طریق سامانه صیاد صدور یکپارچه دسته چک برای متقاضیان صادر شود که به آن “اصطلاحا” چک صیاد گویند.
در شیوه جدید، دستهچکهای تمامی بانکها “کاملا” یک شکل و یکرنگ صادر میشوند که باهدف یکپارچه سازی و استاندارد سازی طراحیشده و هویت اوراق بهادار را پیدا خواهد کرد. طبق روال جدید، دیگر شعب بانکی مرجع صدور دستهچک نیستند و متقاضی دسته چک از طریق سامانه بانک مرکزی اعتبارسنجی شده و دستهچک برایش صادر میشود.
استعلام چک های صیادی براساس رنگ
وضعیت سفید : صادرکننده فاقد هرگونه سابقه چک برگشتی بوده یا از سابقه وی رفع سوء اثر شده است .
وضعیت زرد : صادرکننده چک دارای یک فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵ میلیون تومان تعهد برگشتی است .
وضعیت نارنجی : صادرکننده ۲ تا ۴ چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۲۰ میلیون تومان تعهد برگشتی دارد .
وضعیت قهوهای : صادرکننده دارای ۵ تا ۱۰ فقره چک برگشتی یا حداکثر مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است .
وضعیت قرمز : صادرکننده دارای بیش از ۱۰ فقره چک برگشتی یا بیش از مبلغ ۵۰ میلیون تومان تعهد برگشتی است .
صدور اجرائیه قضایی در صورت عدم پرداخت
دارندهی چک میتواند با ارائه گواهینامه عدم پرداخت ، از دادگاه صالح صدور اجرائیه نسبت به کسری مبلغ چک و حقالوکاله وکیل طبق تعرفه قانونی را درخواست کند. دادگاه مکلف است در صورت وجود شرایط زیرحسب مورد علیه صاحب حساب، صادرکننده یا هر دو اجرائیه صادر کند : الف- در متن چک، وصول وجه آن منوط به تحقق شرطی نشده باشد ، ب- در متن چک قید نشده باشد که چک بابت تضمین انجام معامله یا تعهدی است ، و ج- گواهینامه عدم پرداخت بهدلیل دستور عدم پرداخت صادر نشده باشد.
صادرکننده مکلف است ظرف مدت ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه ، بدهی خود را بپردازد یا با موافقت دارنده چک ترتیبی برای پرداخت آن بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم را میسر کند، در غیر اینصورت اجرای احکام دادگستری ، اجرائیه را به مورد اجرا گذاشته و نسبت به استیفای مبلغ چک اقدام میکند .
دیدگاه ها