موسسه حقوقی و آموزشی فرهنگ تفاهم

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

برای مشاوره حقوقی آنلاین با ۰۹۱۲۰۴۷۷۱۱۶ تماس حاصل نمایید

افزایش مهریه
افزایش مهریه

افزایش مهریه بعد از عقد نکاح

نوع مهریه را معمولا در هنگام جاری شدن صیغه عقد توسط زوجین و با توافق یکدیگر تعیین می نمایند. نوع مهریه به شیوه پرداخت نمودن آن یعنی عندالمطالبه یا عند الاستطاعه بودن آن اطلاق می گردد. افزایش یا کاهش مهریه بعد ازدواج دارای شرایط حقوقی خاصی می‌باشد که به ترتیب به آنها اشاره خواهیم نمود.

هر کدام از آنها باید بر اساس میزان توانایی مالی زوج و یا توافقی که بین زوجین انجام شده تعیین شود. معمولا در اغلب موارد پرداخت مهریه به صورت عندالمطالبه تعیین می شود، البته این مورد بیشتر برای ازدواج های دائم صدق می کند.

عندالمطالبه بودن مهریه به این معناست که هر گاه زوجه درخواست مهریه خود را از زوج داشته باشد، زوج به صورت شرعی و قانونی موظف به پرداخت مهریه می باشد. عندالاستطاعه بودن مهریه نیز بدین معنی است که هر گاه زوجه درخواست مهریه خود را از زوج داشته باشد، زوج در صورت داشت استطاعت و توانایی مالی، موظف به پرداخت مهریه می باشد. با توجه به تفاوتی که در این دو مورد وجود دارد، ممکن است برخی از زوجین درخواست تغییر نوع مهریه را داشته باشند.

تغییر میزان مهریه بعد از ازدواج

زوجینی که قصد افزایش و یا کاهش میزان مهریه بعد از عقد را دارند لازم است به این نکته توجه داشته باشند که این تغییر در میزان مهریه، صرفا از طریق برخی از روش ها و با وجود شرایط لازم، برای انجام این امر امکان پذیر می باشد؛ در غیر این صورت، توافق زوجین، فاقد اثر و ضمانت اجرای قانونی خواهد بود که در این مقاله به طور مفصل به توضیح شرایط و ضوابط آن پرداخته ایم.

آیا افزایش یا کاهش مهریه بعد از عقد نکاح قابل انجام می باشد؟

در منظر علم حقوق و قوانین جاری در کشور اصولا مانعی برای افزایش و یا کاهش میزان مهریه، بعد از عقد وجود ندارد. زیرا همانطور که  نکاح که یک عقد غیر مالی بوده، توافق زوجین بر مهریه، یک عقد و قرارداد مالی است و تابع احکام و شرایط لازم عقود مالی می باشد.

وکلا پایه یک دادگستری در مورد افزایش مهریه

بنابراین، همان دو اراده ای که با توافق با یکدیگر، قرارداد مالی مهریه را منعقد کرده اند، می توانند شرایط و جزئیات آن را نیز تغییر دهند. البته، از آنجا که این توافق بعدی برای تغییر در قرارداد مهریه، من جمله تغییر تعداد سکه و افزایش و یا کاهش میزان مهریه، یک نوع قرارداد میان طرفین بوده، تابع شرایط صحت قراردادها می باشد. بنابراین:

لازم است تا طرفین قرارداد، یعنی زوج و زوجه، برای افزایش و یا کاهش میزان مهریه، دارای قصد و رضا بوده و مجبور و اکراه نشده باشند.

هر دو زوجین، دارای اهلیت بوده و صغیر، مجنون و سفیه نباشند.

موضوع توافق نیز باید مشخص و معین باشد؛ یعنی، افزایش و یا کاهش میزان مهریه، باید به میزان مشخصی انجام گیرد.

جهت این توافق نیز باید مشروع باشد؛ بنابراین، به عنوان مثال، چنانچه مهریه با این هدف افزایش یابد که زوجه با اضافه وجه حاصل از مهریه، مرکز تولید مشروبات الکلی تاسیس کند، توافق صورت گرفته برای افزایش میزان مهریه، باطل و فاقد اعتبار، خواهد بود.

وکلا پایه یک دادگستری در مورد افزایش مهریه

اقدام قانونی برای افزایش مهریه

اضافه نمودن به میزان مهریه در عقد نامه در واقع تا قبل از سال ۱۳۸۸ در کشور  و با ثبت نمودن یک اقرارنامه به صورت رسمی از جانب زوج در دفاتر اسناد رسمی قابل انجام بود که بعد از به وجود آمدن اختلاف نظرهایی بین متخصصان حقوقی و محاکم کشور ،شورای نگهبان به عنوان مرجع تفسیر شرع و قانون  پیرو درخواست  هیأت عمومی دیوان عدالت اداری اعلام نمود: “مهریه شرعی همان است که در ضمن عقد نکاح واقع شده است و افزایش آن بعد از عقد شرعاً صحیح نیست و ترتیب آثار مهریه بر آن خلاف موازین شرع شناخته شد” و هرگونه افزایش مهریه باطل است و دیگر زوجین نمی توانند با مراجعه کردن  به دفاتر اسناد رسمی نسبت به افزایش مهریه بعد از عقد اقدام نمایند.

با نظر بر نظریه ای که شورای نگهبان مبنی بر باطل بودن افزایش مهریه و بی اعتبار شدن اقرارنامه رسمی افزایش مهریه صادر نموده است در شرایطی که زوجین خواستار افزایش مهریه بعد از عقد باشند میتوانند از روش های دیگری مانند تعهدات مالی صدور چک یا سفته،صلح نمودن اموال مورد نظر به زوجهه، هبه و سایر تعهدات قانونی الزام آور نسبت به این امر اقدام نمایند.

وکالت و مشاوره تخصصی با وکیل در مورد افزایش مهریه

رویه قضایی در افزایش مهریه

نظر اکثر قضات و رویه حاکم افزودن مهریه را در قالب عبارت افزایش مهریه باطل می دانند و تعهد مرد در این خصوص یک تعهد مستقل به شمار می رود که زن می تواند از طریق دادگاه الزام به ایفای تعهد را بخواهد و این افزایش، مهریه محسوب نمی شود و احکام مهریه را دارا نخواهد بود.

شرایط افزایش مهریه بعد از ازدواج

راه و روش هایی که برای افزایش مهریه وجود دارد بسیار متفاوت بوده و نمی توان یک روش را به صورت روش قطعی و مطمئن برای این امر معرفی نمود. برگزیدن یک روش درست و نهایی که وجاهت قانونی داشته باشد باید توسط مشورت با وکیل متخصص خانواده بهریتن گزینه را انتخاب نمود که موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با یاری و همکاری تیمی از وکلای مجرب و متخصص در این زمینهجهت مشاوره به شما عزیزان آماده می باشد. همچنین موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با کمک کلای مجرب و استفاده از تجارب بالای ایشان در حل نمودن پرونده های حقوقی مهریه اماده ارائه خدمات به شما عزیزان خواهد بود.

این امر که مهریه را بعد از وقوع عقد پمورد افزایش یا کاهش قرار دهید موضوعی است که باید با توافق بین زوجین صورت گیرد.

موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با سابقه درخشان و دراختیار داشتن وکلای متخصص در تمامی زمینه‌های حقوقی و کیفری و همچنین ورود به پرونده‌های متعدد همواره می‌تواند به شما عزیزان از طریق مشاوره یا قبول وکالت خدمت رسانی نماید.

درصورت نیاز به مشاوره با وکیل متخصص در حوزه موضوع پرونده خود با شماره پنج رقمی ما ۵۴۷۶۴ تماس بگیرید تا کارشناسان و مشاوران حقوقی مجموعه شما را راهنمایی نمایند.

وکالت و مشاوره تخصصی با وکیل

سوالات متداول

آیا افزایش مهریه در سند ازدواج بعد از عقد ممکن می باشد؟

خیر، با نظر بر نظریه ای که شورای نگهبان مبنی بر باطل بودن افزایش مهریه و بی اعتبار شدن اقرارنامه رسمی افزایش مهریه صادر نموده است در شرایطی که زوجین خواستار افزایش مهریه بعد از عقد باشند میتوانند از روش های دیگری مانند تعهدات مالی صدور چک یا سفته،صلح نمودن اموال مورد نظر به زوجهه، هبه و سایر تعهدات قانونی الزام آور نسبت به این امر اقدام نمایند.

 

آیا تغییر نوع مهریه اعم از عندالمطالبه بودن یا عندالاستطاعه بودن بعد از عقد امکان پذیر می باشد؟

نوع مهریه را معمولا در هنگام جاری شدن صیغه عقد توسط زوجین و با توافق یکدیگر تعیین می نمایند. نوع مهریه به شیوه پرداخت نمودن آن یعنی عندالمطالبه یا عند الاستطاعه بودن آن اطلاق می گردد. افزایش یا کاهش مهریه بعد ازدواج دارای شرایط حقوقی خاصی میباشد که به ترتیب به آنها اشاره خواهیم نمود.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

وکیل وصول دیه

وکیل وصول دیه

متن سربرگ خود را وارد کنید تعریف دیه دیه یا خون‌بها از قوانین اسلام بشمار می‌رود و مطابق تعاریف فقهی، مال یا پولی می‌باشد که به واسطه کشتن انسان یا

ادامه‌ی مطلب »