اعاده حیثیت در قانون
اعاده حیثیت به معنای آن است که بعد از اثبات اینکه جرمی صورت نگرفته است فردی که به موجب این اتهام آبروی خود را از دست رفته میبیند در این خصوص میتواند نسبت به فردی که افترا زده است شکایتی کیفری تحت عنوان اعاده حیثیت مطرح نماید.
درواقع زمانی که آبروی فردی با طرح شکایت و افترا دیگری خدشهدار میشود فرد قربانی میتواند با درخواست اعاده حیثیت از دیگری شکایت نماید.
انواع اعاده حیثیت
- اعاده حیثیت کیفری
اعاده حیثیت کیفری به این شکل است که فردی از جانب دیگری مورد اتهام یک جرم قرار میگیرد و به موجب آن مورد دادگاهی واقع میشود که در این صورت فرد میتواند بعد از اثبات بیگناهی خود درخواست اعاده حیثیت نماید که این اعاده حیثیّت به چند شکل افترا و توهین، نشر اکاذیب قابل مطرح میباشد.
- اعاده حیثیت حقوقی
اعاده حیثیت حقوقی به این صورت است که فردی در گذشته مرتکب جرمی گشته است و به جهت جرم ارتکابی و مجازات آن از یک حق اجتماعی محروم شده است و این عمل فرد سبب این گردیده است که حیثیت و آبرو او لکهدار گردد، حال در این جا فرد درخواست اعاده حیثیت مینماید تا اهلیت از دست رفته خود را در خصوص آن حقوق اجتماعی به دست آورد و این اعاده در تعریف نهایی به معنای برگشت مجدد اهلیت و حقوق میباشد.
شرایط تحقق جرم توهین و افترا
برای آن که شخصی بتواند نسبت به فردی شکایت اعاده حیثیت نماید باید شرایطی مطابق قانون وجود داشته باشد که در ادامه به آن اشاره مینماییم:
- نسبت دادن جرم به فرد دیگر و زدن اتهام ناروا.
- شخصی که به او اتهام زده است مشخص و معین باشد.
- عدم اثبات اتهام وارده از حیث قانونی.
- وارد نمودن اتهام به فرد از طریق سخنرانی، انتشار مطالبی در روزنامه و …
نحوه شکایت اعاده حیثیت در قانون
اگر تمامی شرایط مقرر در قانون در خصوص بحث افترا و زدن اتهام به فرد فراهم بود او میتواند نسبت به فردی که این عمل را مرتکب شده است شکایت کیفری مطرح نماید و در این مورد میتواند از وکیل کیفری کمک بگیرد به این صورت که:
- ابتدا با مراجعه به وکیل درخواست تنظیم یک شکواییه مینماید و بعد از آن که وکیل این شکواییه را با مضمون اعاده حیثیت همراه با دلایل و مستندات قانونی تنظیم نمود فرد باید به دفتر خدمات الکترونیکی قضایی مراجعه نماید.
- بعد از مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی باید این شکواییه را در سامانه ثنا خود ثبت نماید و منتظر تعیین جلسه رسیدگی به شکایت خود بماند.
- بعد از تعیین جلسه رسیدگی پرونده به منظور انجام تحقیقات ابتدایی وارد دادسرا میشود و بعد از آن که بازپرس به موضوع رسیدگی نمود و مجرمیت فرد اثبات شد، در این خصوص قرار جلب دادرسی صادر و دادستان بعد از آگاهی از این امر کیفرخواست صادر کرده و پرونده را به دادگاه کیفری صالح ارسال میکند.
- در این مرحله دادگاه کیفری صالح به این پرونده رسیدگی نهایی مینماید و با اثبات مسئله افترا و این که اتهام وارده به فرد دروغین بوده است شکایت او با مضمون اعاده حیثیّت پذیرفته میشود و دادگاه حکم به مجازات متهم میدهد.
مجازات اعاده حیثیت در قانون
قانون مجازات اسلامی در چند ماده به بحث مجازات شخصی که افترا میزند صحبت کرده است که به آنها اشاره مینماییم:
- ماده ۶۹۷ قانون مجازات اسلامی بیان کرده است که هرگاه فردی با استفاده از نوشتهای به صورت خطی و چاپی؛ مانند روزنامه و یا سخنرانی در مجمعی به فردی اتهامی وارد نماید و این اتهام اثبات نشود مطابق قانون فرد مجرم محسوب میشود و به جزای نقدی درجه شش محکوم خواهد شد.
- ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بیان کرده است هرگاه شخصی با نیت واردکردن ضرر به دیگری با تنظیم یک نامه، شکواییه و گزارش، دروغی را منتشر نماید و یا اعمالی را بر خلاف حقیقت به فردی حقیقی یا حقوقی نسبت دهد در این جا چه ضرر مادی و معنوی متوجه فرد بشود یا نشود او میتواند علاوه بر اعاده حیثیت در این خصوص فرد را محکوم به مجازات نماید که در این صورت فرد با مجازات حبس از یک ماه تا یک سال و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
- ماده ۶۹۹ قانون مجازات اسلامی بیان داشته است که هر زمان فردی به صورت آگاهانه و عمدی و با نیت متهم نمودن فرد دیگری، وسیلهای را بدون اطلاع او در منزل شخصی و یا محل کار او قرار دهد که پیدا شدن آن موجب زدن اتهام در یک جرم به او میشود در این حالت بعد از این که قرار منع تعقیب و برائت برای او صادر شد شخص مرتکب به حبس از سه ماه تا یک سال و نیم و یا ۷۴ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
- اصل ۱۷۱ قانون اساسی بیان میدارد که زمانی که در اثر اشتباه یا تقصیر ارتکابی از سوی قاضی در صدور حکم ضرری به فردی وارد شود او ضامن جبران خسارت است و از فردی که به او ضرر وارد شده است اعاده حیثیت میگردد.
مهلت شکایت اعاده حیثیت در قانون
در خصوص بحث این که مهلت ارائه شکایت چقدر میباشد باید بیان داشت که ماده ۱۰۶ قانون مجازات اسلامی در این خصوص بیان داشته است، در خصوص جرایم تعزیری که قابل گذشت از جانب شاکی میباشند هرگاه فردی که ضرر به او وارد شده است در مدت یک سال از تاریخ مطلع شدن از این که جرم نسبت به او صورت گرفته است اقدامی برای شکایت نکند، حق شکایت کیفری از او گرفته میشود.
البته در این خصوص نکتهای وجود دارد که باید آن را بیان کرد به این صورت که اگر فرد به دلایلی که خارج از اختیار اوست نتواند شکایت خود را مطرح نماید و یا این که تحت اختیار و سلطه متهم بوده باشد، در این خصوص مهلت گفته شده از زمانی آغاز میشود که رفع محدودیت صورت گرفته باشد که در این جا اگر فردی که جرم به ضرر او صورت گرفته است قبل از اتمام مهلت فوت نماید این حق به ورثه او منتقل خواهد شد و هرکدام از آنها میتوانند اقدام به بیان شکایت نمایند.
به همین دلیل اگر فردی از جانب دیگری مورد اتهام واقع گردید و از این اتهام مبری شد باید در مدت معین نسبت به اعاده حیثیت شکایت خود را مطرح نماید.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با سابقه درخشان در پروندههای حقوقی و دراختیار داشتن وکلای پایه یک دادگستری که هریک متخصص در زمینههای مختلف حقوقی هستند؛ همواره آماده خدمت رسانی به شما عزیزان میباشد.
سوالات متداول
در خصوص شکایت اعاده حیثیت مهلت معینی تعیین شده است؟
بله مطابق قانون این موضوع مشمول مرور زمان است و در مدت یک سال باید شکایت صورت بگیرد.
اعاده حیثیت باگذشت شاکی پیگیری نمیشود؟
بله چرا که جز جرایم قابل گذشت بوده و عدم طرح شکایت مانعی برای رسیدگی میباشد.
ورثه فردی که متضرر از جرم شده و قبل از اعاده حیثیت فوت کرده است تا چه مدتی میتوانند شکایت نمایند؟
هرکدام از ورثه میتوانند در مدت شش ماه از تاریخ فوت اعلام شکایت نمایند
31 پاسخ
در یک ساختمام یکی از همسایه ها تهمت های ناروایی زده و بین همه همسایه ها ابروی او را برده و گفته ایشان خراب است و از این موارد و ذهن همسایه ها را نسبت به ایشان بدبین کرده ایشان ازوقتی این کار را کرده که پولی بابت نقاشی ساختمان خواسته و فرزندم نداده حالا ما چطوری طرح شکایت کنیم ممنون
باسلام.اول تهیه استشهادیه از همسایگان و بعد اقدام حقوقی و طرح شکاست. در صورت کسب اطلاعات بیشتر یا مشاوره تخصصی با شماره ۰۲۱۵۴۷۶۴ تماس حاصل نماید. با تشکر موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم
سلام بنده در معامله ی واسطه بوده ام ولی طبق مدارک و شواهد موجود هیچ دخلی در معامله ندارم اما طرف مقابلم من را تهدید و خودرا به ارگان های امنیتی وصل داده و در تمامی تماس ها و جلسات رو در رو من را تهدید به قتل و… کرده چگونه میتوانم طرح شکایت کنم
سلام بله این امکان برای شما وجود دارد. در صورتی که برای طرح شکایت نیاز به مشاوره و یا وکیل را دارید موسسه ما در خدمت شماست۰۲۱۵۴۷۶۴ موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم
سلام.خانمی در محل کار و از طریق برنامه های مجازی برای من دردسر درست کرده.ادعا داره ک من بدکاره هستم.چند وقت یکبار بین همکارا و دوستا و اشناهام اینکارو میکنه.چطور باید اقدام کنم.اکثرا با پیام دادن اینکارو انجام میده
سلام میتونید شکایت ثبت کنید از طریق دفاتر خدمات قضایی
سلام مدترک پروندتون از سامانه ثنا و شعبه صادر کننده رای قابلیت اخذ کردن داره.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام یه زمین مورثی هستش یکی از دایی هام یه قسمت زمین از خودش داده ب یه شخص الان بعد ۲۳ سال آینده بدون مدرک مدعی باقی زمین شده و ب بنده تهمت فروش اموال غیر زده شکایت کرده دادگاه ، ان شاءالله حتما دادگاه بنفع من رای میده میخام بدونم میتونم اعاده حیثیت کنم؟
سلام اعاده حیثیت اینجا موضوعیت نداره .موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام
شخصی از من شکایت خیانت در امانت کرده که درست نبوده و عدله کافی هم نداشته و قاضی قرار منع تعقیب صادر گردیده .
ایا میتوانم شکایت اعاده حیثیت کنم ؟؟!!
مجازات ان چیست ؟؟
سلام اعاده حیثیت در اینجا موضوعیت ندارد .موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام شخص مجنی علیه میتواند پیگیر شکایت کیفری و مطالبات خود باشد .موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم.۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام پاسخ شما در واتس اپ داده شد.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام روز بخیر.من بعد یک درگیری بینیم شکست و شکایت کردم .دوتا شاهد دارم و فیلم دوربین مداربسته هم هست ولی کیفیت نداره .درگیری در شهر دیگه ای بوده و ما طرف رو نمیشناختیم .اسم رسمشو اطرافیان گفتن .دروغ یا راستش رو هم نمیدونم من بر همون اساس شکایت کرذم.اگ در دادگاه نتونم ثابت کنم کار طرف بوده و اون طرف چندتا شاهد بیاره که مثلا من اونشب اونجا نبودم . اعاده حیثت کنه از من حکمش چیه؟! ایا حکمش رو میشه به جزای نقدی تبدیل کرد یا خیر!ممنون
سلام اعاده حیثیت در این مورد موضوعیت ندارد.
سلام خسته نباشید
شخصی به من تهمت جیب بری گوشی زده بدون سند و مدرک من بعد از پنج روز بازداشت خسارت پرداخت کردم ولی گردن نگرفتم در متنی که شاکی برای رضایت نوشته بود ذکر شده بود که الیه من (شاکی) شکایت نشود اما خودم امضا نکردم پدرم امضا کرده بنده به سن قانونی هم رسیدم در زمان اجرای این پرونده آیا میتونم الیه شاکی که رضایت داده ولی جرم من ثابت نشده و گردن نگرفته شکایت کنم؟
سلام خیر موضوعیت ندارد
سلام .شخصی باجعل امضای ظهرچک در شهری دور علیه من شکایت کرده وبعد از طی مراحل ۹ماهه دادرسی محکوم شده وادعایش رد شده
،آیا میتوانم علیه او اعاده حیثیت کنم و خسارات مسافرت و هزینه های وکیل و خواب پول ۶۰۰ملیون تومانی را از مدعی بگیرم؟
سلام اگه جعل در دادگاه اثبات شده شکایت جعل و استفاده از سند مجعول میتونید اقدام بفرمایید.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام توهین به کارمند در اداره و زدن الفاظی مثل بیشعور و آشغال و… میشه اعاده حیثیت کرد؟
سلام .توهین و افترا میتوانید شکایت کنید.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴
سلام همسر بنده که در حال حاضر در شکایت طلاق هستیم دوباره از من شکایت مزاحمت نوامیس و رعب و وحشت و توهین در معابر عمومی کرده که در هر دو بار منع تعقیب من آمده الان میتونم شکایت ادعای حیثیت بکنم؟؟
سلام خیر موضوعیت ندارد
این شکایت دو بار اتفاق افتاده و هر دو بار منع تعقیب من امده
از من به عنوان تصرف عدوانی ملکی شکایت کیفری شده در دادسرا ردشد ولی دوباره درخواست دادند و در دادگاه کیفری مطرح شد
در دادگاه شاکی چون مدارکی نداشت بناچار در حضور قاضی از شکایت منصرف شد. حال من میتوانم اعاده حیثیت کنم؟
سوال کردم پاسخ ندادید!!!
سلام خیر موضوعیت ندارد
سلام همسر من متهم به سرقت جواهرات شده و بعد از ۳ ماه شاکی رضایت داده و اعلام کرده طلاها پیدا شده .
در صورت رضایت دادن شاکی باز هم میتونیم اعاده حیثیت کنیم ؟
سلام من محل کار سابقم سیستم هاشون هک شد
از بنده شکایت کردند بازپرسی شدم حکم تفتیش منزل داشتند و بیشتر از یک هفته تمام وسایل الکتریکی ام و گرفتند و برسی کردند و سپس مشخص شد من بی گناهم
ایا میتوانم اعاده حیثیت کنم ؟ یا چون مضنون بودم حق این کارا داشتند ؟
با سلام وقت بخیر یکی از عموهام به بنده اتهام دزدی زدی و یکی عموی دیگر شهادت داده با یکی از فامیل ها الان مشخص شده که من نبودم و پرونده بسته شده میتوان شکایت اعتدیه حیثیت کنم . هم از شاهدین و هم از سامی
شکایت افترا میتویند مطرح کنید و درخواست خسارت معنوی انجام بدید