موسسه حقوقی و آموزشی فرهنگ تفاهم

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

۰۲۱-۵۴۷۶۴​

برای مشاوره حقوقی آنلاین با ۰۹۱۲۰۴۷۷۱۱۶ تماس حاصل نمایید

اثبات مالکیت
اثبات مالکیت

اثبات مالکیت چیست

مالکیت به رابطه بین فرد و مال اشاره دارد که موجب می‌شود دیگران نتوانند مال مورد نظر را تصرف کنند و صاحب آن توانایی استفاده از مال خود را دارد. یکی از مهمترین ادله اثبات مالکیت، سند است.

تماس با وکلای پایه یک دادگستری در مورد اثبات مالکیت

قانون مدنی سند را به دو دسته رسمی و عادی تقسیم کرده و بر اساس موضوع، این اسناد از اعتبار متفاوتی برخوردارند. اسناد رسمی، قدرت اجرایی بیشتری نسبت به اسناد عادی دارند. همچنین در مورد سند رسمی، فقط ادعای جعل قابل طرح است، در حالی که در اسناد عادی ادعای انکار و تردید قابل طرح است.

ابوالفضل باباخانی

روش های اثبات مالکیت در قانون

مطابق قانون مدنی روش های اثبات مالکیت به شرح زیر می‎‌باشد:

۱ –استفاده از سند:

سند به عنوان مهمترین دلیل اثبات مالکیت شناخته می‌شود. سند به دو دسته عادی و رسمی تقسیم می‌شود و در صورت تعارض با مفاد سند رسمی، سایر ادله دارای قدرت اثباتی نمی باشند. 

تماس با وکلای پایه یک دادگستری در مورد اثبات مالکیت

در صورتی که مدعی برای اثبات مالکیت خود به سند عادی استناد نماید و طرف مالک دارای سند رسمی باشد، طبیعی است که قانون، دارنده سند رسمی را مالک خواهد شناخت. اگر ملکی به چند نفر فروخته شده باشد، سند رسمی برای مالکیت کافی خواهد بود.

ولی با این شرط که اعتبار سند رسمی و یا سند عادی در محکمه محرز شده باشد. در غیر اینصورت خلاف مفاد ان با شهادت اثبات می‌شود. ( ۱۳۰۹ق.م. ). در صورتی که شهادت نتواند خلاف مفاد سند را اثبات کند، باید موجب ناقل قانونی را با شهادت اثبات نماید که ملک به او منتقل شده است.

۲ – استفاده از شاهد:

شاهد نیز می‌تواند به عنوان دلیل ثابت کردن مالکیت مورد استفاده قرار گیرد، اما اعتبار سند رسمی یا عادی در محکمه محرز شده باشد.

تماس با وکلای پایه یک دادگستری در مورد اثبات مالکیت

۳ – استفاده از تصرف:

تصرف به عنوان راه دیگری برای ثابت کردن مالکیت شناخته می‌شود. اماره ید یا تصرف به معنی داشتن مال و رفتار مانند مالک با آن است. منظور از قاعده ید این است که شخصی که مالی در اختیار دارد و مانند مالک با آن رفتار می‌کند، مالک مال است (۳۵ قانون مدنی ) ؛ مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.

بنابراین تصرف در مال به‌ عنوان مالکیت، دلیل مالک بودن فرد متصرف است. اماره ید تا جایی اعتبار دارد که دلیل دیگری مانند سند مالکیت یا شاهد خلاف آن را ثابت نکند.

۴-اقرار:

یکی دیگر از روش های اثبات مالکیت اقرار است که از جمله مالکیت زن بر مهریه می باشد. چرا که به موجب ماده ۲۰۲ قانون آیین دادرسی مدنی: « هرگاه کسی اقرار به امری نماید که دلیل ذی‌ حق بودن طرف او باشد، دلیل دیگری برای ثبوت آن لازم نیست.

بنابراین اگر در دعوای میان مالک مال که ادعای مالکیت مال را داشته و کسی که به ناحق مال را تصرف نموده، متصرف اقرار نماید که مال به مالک تعلق دارد، اثبات مالکیت محقق گردیده و مال به مالک آن داده می شود.

لازم به ذکر است که روش‌های اثبات مالکیت اموال وراثتی بستگی به شرایط مربوطه دارد. به طور کلی، برای ثابت کردن مالکیت اموال وراثتی، مدارک قانونی و رسمی از جمله حکم دادگاه، سند تملیک و مدارک خرید و فروش باید در اختیار داشته باشید.

تماس با وکلای پایه یک دادگستری

اثبات مالکیت اموال وراثتی

برای ثابت کردن مالکیت اموال وراثتی، روش خاصی وجود دارد. اگر شخصی پس از درگذشت فردی وراثتی را به عنوان وارث خود دریافت کرده باشد، برای ثابت کردن مالکیت اموال وراثتی، باید به موارد زیر توجه کند:

  1. حکم دادگاه: حکم دادگاهی که تقسیم اموال وراثتی را تایید کرده است، به عنوان یکی از مدارکی است که برای اثبات مالکیت اموال وراثتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  2. وصیت‌نامه: وصیت‌نامه فرد در گذشته نیز می‌تواند در اثبات مالکیت اموال وراثتی مورد استفاده قرار گیرد. اگرچه باید به شرایط لازم برای اعتبار و اجرای وصیت‌نامه توجه کرد.
  3. سند تملیک: سند تملیک برای هر دارایی وراثتی که به عنوان مالکیت وراثتی به فرد وارث واگذار شده است، باید اخذ شود. این سند می‌تواند به عنوان یکی از مدارک اثبات مالکیت مورد استفاده قرار گیرد.
  4. مدارک خرید و فروش: اگر اموال وراثتی به عنوان مالکیت وراثتی به فرد وارث واگذار شده باشد، مدارک خرید و فروش مانند رسید، قرارداد فروش و خرید و سایر مدارک مشابه نیز می‌توانند در اثبات مالکیت مورد استفاده قرار گیرند.

موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با دراختیار داشتن وکلای مجرب و متخصص در تمامی زمینه‌های حقوقی و کیفری و همچنین ورود وکلا به پرونده‌های ملکی، تجارب فراروانی دارند، که می‌توانند از طریق مشاوره با وکیل یا قبول وکالت به شما عزیزان خدمت رسانی نمایند. 

درصورت نیاز به مشاوره با شماره پنج رقمی ما ۵۴۷۶۴ تماس حاصل نماید تا کارشناسان و مشاوران ما برای شما وقت مشاوره تنظیم نمایند. قابل توجه می‌باشد که مشاوره‌ با وکیل در مجوعه فرهنگ تفاهم به صورت آنلاین یا تلفنی و حضوری می‌باشد. 

وکالت و مشاوره تخصصی با وکیل

 

سوالات متداول

روش های اثبات مالکیت چیست؟

سند، قرار، شاهد، تصرف یا اماره ید.

اثبات مالکیت به چه معناست؟

مالکیت به طور کلی به رابطه بین فرد و مال اشاره دارد که موجب می‌شود دیگران نتوانند مال مورد نظر را تصرف کنند و صاحب آن توانایی استفاده از مال خود را دارد.

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

6 پاسخ

  1. وقتی ملکی سندندارد
    فقط رسیدشورایی دارد
    ومن انرا ازشخصی خریدم
    ووکالت بلاعزل هم گرفتم
    حالا چون پلاک ثبتی ندارد
    چگونه اثبات مالکیت بدهم ایا دادگاه میپذیرد

    1. بله تماس بگیرید راه حل به شما توضیح داده خواهد شد.۰۲۱۵۴۷۶۴ موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم

  2. سلام، خسته نباشید وقتی دادگاه تجدید نظر در مورد اثبات مالکیت حکم قطعی بدهد، وچندسال ازش گذشته باشد نمیشه اعتر اض کرد،درود

    1. سلام اگر جهات اعاده دادرسی وجود نداشته باشد خیر.موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم ۰۲۱۵۴۷۶۴

  3. سلام
    بنده مالک ومتصرف تعدادی درخت بوده ام که ارثیه پدری طبق وصیت نامه بمن رسیده وحدود۱۰-۱۲سال بتصرفم بوده وتعدادی از آن درختان را چندسال قبل (۳-۴سال قبل)فروخته ام. سال جاری فردی آمده آنها راقطع وفروخته.شکایت حقوقی کرده ام ووصیت نامه پدری با امضاءشهود و استشهاد محلی هم بدادگاه ارائه کرده ام ولی دادگاه قرارعدم استماع صادر کرده وگفته لازمه این شکایت اثبات مالکیت خواهان است.درحالیکه خوانده فقط ادعای یک سندعادی را کرده که پدر من درختان را به وی واگذار کرده،در حالیکه ادعای نامبرده دروغ است ولی دادگاه بدون خواستم مدرکی از وی از من اثبات مالکیت خواسته!!ضمن اینکه چندین اماره هم در پرونده در خصوص مالکیت وتصرف من موجود است ولی دادگاه به هیچکدام توجه نکرده
    الان راهنمایی بفرمائید چکار کنم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط

وکیل وصول دیه

وکیل وصول دیه

متن سربرگ خود را وارد کنید تعریف دیه دیه یا خون‌بها از قوانین اسلام بشمار می‌رود و مطابق تعاریف فقهی، مال یا پولی می‌باشد که به واسطه کشتن انسان یا

ادامه‌ی مطلب »